perjantai 20. heinäkuuta 2018

Miljoonassa on kuusi nollaa

Muutamien viime viikkojen puheenaihe talouslehtien palstoilla ja keskustelufoorumeilla on ollut miljonääriksi tulemisen teese-itse miehen Lauri Salovaaran mediatempaus.
Salovaaraa kertoo kirkkain silmin, kuinka hän 500:ssa päivässä keräsi miljoonan euron omaisuuden. Tämä väite herättää monen sijoittamista vähänkin tuntevan kulmakarvat Breznevmäiseen asentoon.
Ennen kuin Salovaara oli saanut avoautonsa suunnattua kohti Oulua, oli Kauppalehden analyytikko Ari Rajala arvionnut Salovaaran omistusten arvon. Rajalan analyysi yhtiöiden arvoista oli selvästi maltillisempi ja lähempänä 100 000 euroa (tai nollaa) kuin miljoonaa.
Ulkopuolisen silmin näyttää siltä, että Salovaara on tehnyt harkitun mainoskampanjan edistääkseen kirjanmyyntiään ja kiillottaakseen omaa "julkkisbrändiään". Kampanja oli selvästi suunnattu sijoittamista huonosti tuntevalle yleisölle ja "wannabe" miljonääreille. Mediatempaus oli omiaan vääristämään vaurastumiseen ja sijoittamiseen liittyviä mielikuvia.....kuten että vaurastuminen olisi helppo ja tehtävissä pikavauhtia.
Salovaaran tempaus on hyvä osoitus siitä, että elämme vahvasti nousukautta ja sen että tämän kaltaisille "medianäytöksille" on tilausta.

ps.
Alla oleva on hauska näkemys pörssisyklien vaiheista.
Oma näkemykseni on että olemme vaihessa 5.


1. Varhainen nousu 

Osakekurssien lasku on jatkunut pitkään ja talousennusteet ovat vielä pääosin negatiivisia. Osakekurssit ovat kääntyneet varovaiseen nousuun, mutta sijoittajat pelkäävät laskun vielä jatkuvan. 

2. Bull market - osakekurssit ovat nousu-uralla 

Talouden ennusteet näyttävät varovaisen positiivisilta. Pörssiyhtiöt kertovat tulosparannuksista, ja työllisyystilanne paranee. Kasvualoilla huolestutaan sopivan työvoiman saatavuudesta. Sijoittaja ajattelee tilaisuuden menneen ohi - olisi pitänyt ostaa laskun pohjalla. 

3. Osakekauppaa käydään historiaan nähden korkealla hintatasolla 

Keskuspankki on huolissaan osakekurssien korkeasta tasosta ja inflaation kiihtymisestä. Työttömyys on alhaalla. Keskuspankki korottaa ohjauskorkoja. Joku kokenut sijoittaja kertoo haastattelussa osakkeiden olevan nyt melko kalliita.
Osakesijoituksista on saatu ennätystuottoja. Media kertoo tavallisista ihmisistä, jotka tekevät tuottoisia osakesijoituksia. Nyt olisi varmaankin oikea aika ostaa osakkeita? 

4. Kurssinousu lähestyy loppuaan 

Pörssissä on kasvava määrä uusien yhtiöiden listautumisanteja. Sijoituksia markkinoidaan aggressiivisesti ja uusia sijoitustuotteita esitellään kiihtyvässä tahdissa. Sijoittajan mielestä nyt on oikea aika ostaa - osakkeet voivat vain nousta!
Talousennusteet muuttuvat varovaisemmiksi. Tilanne näyttää liian hyvältä jatkuakseen. 

5. Huippu 

Media on täynnä nuoria menestyjiä muodikkailta aloilta. Talouskeskustelua leimaa puhe uudesta ajasta: Vanhat menetelmät eivät enää pidä paikkaansa, nyt on uusi aika. Yksityisten ihmisten osakeomistukset ovat kasvaneet tuntuvasti. Osa sijoitusammattilaisista vähentää osakesijoitusten painoa salkussa. 

6. Huippu on ylitetty 

Talousennusteet ovat vielä positiivisia. Riskipitoisimpien yhtiöiden osakkeet laskevat jyrkästi. Yritykset pistävät nopeasti investointeja jäihin.
Osakekauppaa käydään suurella volyymilla, laskevin hinnoin. Sijoittajan mielestä on liian varhaista myydä - osakkeet ovat pitkän aikavälin sijoituksia. 

7. Bear market - kurssit ovat matkalla alas 

Osakekurssit näyttävät voivan mennä vain alaspäin. Yritykset antavat tulosvaroituksia. Talousnäkymät näyttävät synkiltä ja ennusteiden mukaan tilanne voi entisestään huonontua. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Sijoittajan suku ja ystäväpiiri on täynnä jälkiviisaita. Media esittelee pettyneitä piensijoittajia.
Mahdollinen paluu kohtaan yksi. 

8. Kurssilaskun huipennus 

Osakekurssit sukeltavat paljon hyvin lyhyessä ajassa, suurella volyymilla. Yleisö myy osakkeita välittämättä saamastaan hinnasta. Osakkeista on päästävä eroon, kun niillä on edes jotakin arvoa. Keskuspankki pelkää finanssisektorin kriisiä vakuuksien menettäessä arvoaan. Valvontaa kiristetään. 

9. Lasku loppuu 

Mediassa ei puhuta enää osakesijoittamisen puolesta. Kaupankäyntivolyymi on kutistunut. Osakemarkkinoilla ei tunnu tapahtuvan mitään mielenkiintoista. Joku kokenut sijoittaja mainitsee osakkeiden olevan nyt edullisia. Paluu alkuun.Härkämarkkinalla näyttää jo vähän sateiselta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Salkun tuotto joulukuu ja koko vuosi 2018

Joulukuun oli negatiivinen sijoitusten kannalta samoin kuin marraskuu. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodalle ei näy päätepistettä ja nykyinen...